Cukinie z bakłażanem

kulinaria (6)Składniki:

1. 4 młode cukinie
2. 2 młode bakłażany
3. 3 ząbki czosnku
4. 2 duże białe cebule
5. 2 duże żółte papryki
6. 3 świeże pomidory
7. Zioła prowansalskie
8. Oliwa
9. Cukier
10. Kieliszek białego wytrawnego wina
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Bakłażany umyć, osuszyć i pokroić w półplasterki. Ułożyć na sitku i mocno posolić, odstawić na kwadrans, aby puściły sok i utraciły goryczkę.
Cukinie umyć i osuszyć, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić na ósemki.
Oczyścić papryki z nasion i białych części, umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać oliwę i przysmażyć cebulę, dodać paprykę i cukinię i smażyć około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Bakłażany opłukać z nadmiaru soli, odsączyć i dodać do reszty smażonych produktów. Smażyć kolejne 5 minut. Dodać umyte, sparzone i pozbawione skórki pomidory oraz czosnek. Przyprawić do smaku i dusić około 15 minut. Podczas duszenia podlewać białym winem.
Podawać jako samodzielne danie z pieczywem lub jako jarzynkę do głównego dania.

About