Cukinie z ryżem

kulinaria (7)Składniki:

1. 2 torebki ryżu
2. Pół kilograma młodej cukinii
3. 20 dag konserwowej kukurydzy
4. 1 czerwona papryka
5. 1 średnia cebula
6. 2 pomidory
7. 2 łyżki masła
8. Chili w proszku
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Ryż ugotować na sypko.
Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki. Pokroić w niedużą kostkę.
Cukinie umyć, osuszyć, pokroić w plasterki (bez obierania).
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Paprykę oczyścić z pestek i białych części, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie ze sobą wymieszać.
W rondlu rozgrzać masło i wrzucić wymieszane warzywa. Chwilę poddusić, doprawić solą, pieprzem i sproszkowanym chili i dusić aż warzywa będą miękkie. Dodać odsączoną kukurydzę i jeszcze raz dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.
Podawać na ryżu udekorowane zieleniną lub całymi papryczkami chili.
Taką jarzynkę można też podawać z naleśnikami na słono lub plackami kukurydzianymi.

About