Danie d(y)nia!
Wielkimi krokami zbliża się jesień. Królową wśród jesiennych warzyw jest dynia. Choć kojarzona jest głównie z Halloween, kiedy to staje się lampionem, warto wiedzieć, że posiada ona wiele właściwości odżywczych. Najcenniejsze są jej pestki, które są źródłem wielu witamin i minerałów. Warto je ususzyć bądź też uprażyć. Wystarczy je dobrze wydrylować z wnętrza dyni, umyć, osuszyć i nastawić piekarnik na 90-100 stopni. Następnie poczekać jak ostygną i przesypać do jakiegoś słoiczka, bądź też naczynia. Można użyć ich jako dodatek do pieczenia chleba, podawać z miodem, bądź też w połączeniu z mlekiem. Z tego cennego warzywa można również ugotować przepyszną zupę dyniową, która rozgrzeje każdego w zimne jesienne popołudnia i wieczory. Jesienna królowa to także doskonały składnik do ciast, placuszków czy też dań makaronowych. Można ją jeść na surowo, ale najlepiej smakuje upieczona, wtedy możemy ją lepiej wykorzystać np.jako puree (rodzaj musu). Warto więc odkryć to wspaniałe i cenne warzywo.
1 Comment
admin
czwartek, 1 września, 2016Bardzo fajna grafika