Destylator do alkoholu
Destylacja jest procesem niezbędnym do uzyskania alkoholi mocnych. Tam, gdzie drożdże nie są w stanie funkcjonować, ale należy uzyskać jeszcze wyższe stężenie alkoholu, trzeba użyć metod fizycznych. Destylacja jest w istocie niezbyt skomplikowana, ale wcale nie jest łatwo skonstruować takie aparaty, które pozwolą ją przeprowadzać wydajnie i skutecznie. Destylacja alembikowa, zwana też okresową, ponieważ przeprowadzana jest etapami, jest metodą dość prymitywną. Wszystko zaczęło się od podgrzewanej kadzi z prymitywną chłodnicą wężownicową, ale aparaty te udoskonalano, dbając o ekonomię ogrzewania i wzrost skuteczności odpędzania spirytusu. W gruncie rzeczy jednak do dziś destylacja alembikowa jest procesem energochłonnym, wymagającym sporej ilości czasu, dużego doświadczenia i właściwej aparatury. Na skalę przemysłową ten destylator do alkoholu jest wykorzystywany rzadko i jedynie do produkcji określonych trunków lub ich marek. Pamiętaj, że destylacja i tak, i tak będzie procesem złożonym bardziej, niż to wynika z krótkich instrukcji.