Kuchnia czeska

kulinaria (12)Kuchnia czeska jest bardzo tłusta oraz ciężkostrawna, mimo to na całym świecie nie brakuje jej zwolenników. Czesi za bardzo nie lubią dań bezmięsnych. Znaleźć tutaj warzywa w sklepach jest prawdziwym cudem. Najpopularniejszym daniem czeskiej kuchni są oczywiście knedli ki. Przyrządzać je można na wiele sposobów. Robi się je najczęściej ze starego chleba lub bułek, można je także przyrządzić z ziemniaków gotowanych lub na bazie jogurtu naturalnego. Znawcy tematów twierdzą, że w Czechach doliczyć się można co najmniej kilkudziesięciu gatunków knedlików. Najlepiej smakują przyrządzone z dodatkiem sosu gulaszowego oraz mięsa wołowego. Do tego dodaje się jeszcze śmietanę oraz odrobinę konfitury z żurawin. To danie jest uznawane przez wielu turystów przyjeżdżających do Pragi za najbardziej popisowe danie czeskie. Mówiąc o czeskiej kuchni, nie można zapomnieć też o piwie. Czesi są w tej dziedzinie prawdziwymi mistrzami, browary czeskie zaopatrują w ten trunek wszystkie kraje na świecie. Nigdzie indziej nie ma tak licznych gatunków piwa.

About