Kuchnia francuska
Spośród wszystkich rodzajów kuchni europejskiej to właśnie kuchnia francuska na arenie międzynarodowej doceniana jest najbardziej. Kojarzy się nam wszystkim w wykwintnością, wysokim poziomem podania oraz elegancją. We Francji każdy posiłek to rytuał oraz święto. Tradycyjna zupa zwana jest inaczej maczanką i ma zazwyczaj postać bulionu warzywnego. Macza się w niej rogalik lub bagietkę. To Francji właśnie zawdzięczamy takie specjały, jak żaby, ślimaki oraz małże. Z Francji do Polski przybył także słynny sos vinegrette. Jest przyrządzany na bazie octu winnego i świetnie pasuje na przykład do sałatek, gdzie głównym składnikiem jest ryż oraz tuńczyk. Francuzi mają specyficzne ciasto, które przyrządzać można na słodko oraz na słono. Takie samo ciasto francuskie przyrządzić możemy w warunkach domowych lub kupić w wybranym supermarkecie. Francuzi bardzo lubią sery pleśniowe. W zależności od typu sera, dobiera się do niego odpowiednie wino. Sery pleśniowe mogą mieć różną skórkę oraz koloryt, od tego często zależy także ich smak. Słodycze we Francji to przede wszystkim czekolada oraz ciasta, ciasteczka oraz cukierki wszelkiego rodzaju.