Kuchnia japońska
Kuchnia japońska to nie tylko sushi oraz jedzenie ryżu pałeczkami. W naszej kulturze rodzajów dań jest w sumie niewiele: gotowane, smażone, grillowane, gotowane na parze. W kulturze japońskiej możemy wyróżnić aż 10 rodzajów dań. Są to między innymi teppanyaki czyli dania grillowane na specjalnie podgrzewanym stole, agemono to dania smażone na głębokim oleju oraz gohanmono czyli tradycyjna potrawa z ryżu. Obecnie Japończycy spożywają 3 posiłki dziennie tak, jak przeciętny europejczyk. Zwykle dnia składają się z miski ryżu oraz 3 przekąsek. Kulinaria Japończyków charakteryzują się używaniem mnóstwa warzyw oraz wodorostów. Te ostanie mają wiele składników mineralnych. Japończycy bardzo często gotują zupy, które są pełne warzyw. Ciekawą potrawą są też kawałki mięs zanurzone we wrzątku. Przed rozpoczęciem jedzenia, w momencie otrzymywania dań mówi się po japońsku: „Itadakimasu”, a dziękując po spożyciu posiłku: „Gochis?-sama deshita”. Japończycy spożywają swoje posiłki pałeczkami. Nauka jedzenia nimi rozpoczyna się już od najmłodszych lat.
1 Comment
zestaw prezentowy alkohol
czwartek, 1 września, 2016Będę na pewno stronę częsciej odwiedzał!