Kuchnia niemiecka

kulinaria (7)W niemieckiej kuchni dużą uwagę przywiązuje się do tego, aby wszystko było przyrządzone ?na bogato? oraz kaloryczne. To Niemcom można zawdzięczać zamiłowanie do wszelkiego rodzaju knedli oraz klusek z różnorodnymi sosami. Niemcy średnio lubią zupy. Zupy niemieckie mają zazwyczaj postać wywarów, w których nie znajdziemy zbyt wiele warzyw. Na obiad obowiązkowo musi być podane mięso w formie pieczeni. Może być nadziewana, np. z indyka lub kaczki. Bardzo ważnym elementem przy posiłku niemieckim jest deser. Niemcy uwielbiają wszelkiego rodzaju ciasta i ciasteczka. Do legendy przeszedł już smak tortu szwarcwaldzkiego. Jest to ciemne ciasto w białej, śmietankowej polewie z solidnym dodatkiem kandyzowanych wiśni z syropem. Jest to świetny deser do popołudniowej kawy, serwowanej po obiedzie. Niemcy słyną także z produkcji różnorodnych żelków, czyli słodyczy ukochanych przez dzieci i młodzież. Żelki mogą mieć różną paletę smakową, najsmaczniejsze są te z sokami owocowymi oraz z kwaśną posypką. Często kupuje się także gorzkawe żelki lukrecjowe.

About