Kuchnia słowacka

kulinaria (18)Kuchnia słowacka ukształtowała się pod wpływem Węgier i Austrii. Kuchnia słowacka różni się w zależności od regionu. Głównymi produktami słowackiej kuchni jest pszenica, ziemniaki, produkty mleczne, mięso wieprzowe, cebula, kiszona kapusta. Bardzo popularne na Słowacji są dania mięsne (wieprzowina, drób), które podawane są z kapustą i ziemniakami. Do zup dodawana jest fasola, kukurydza i soczewica. Słowackie śniadanie obejmuje chleb z szynką, salami, ser i smażone jaja. Obiad jedzony jest koło południa i składa się z dania głównego i zupy. W wielu firmach i urzędach obowiązuje przerwa obiadowa. Z mięs w restauracjach podawana jest dziczyzna. Do popularnych słowackich potraw zalicza się m. in. dolky (naleśniki), zemlovka (biały chleb z owocami), sisky (smażone pierogi). Warto spróbować rónież bryndzy (sera z mleka owczego). Słowackie słodycze najczęściej wypieka się w domu i są niedostępne w sklepach. Do słowackich potraw najczęściej podawane są piwa. Słowacja słynie również z win i śliwowicy.

About