Pęczak z podrobami

sushi-grodzisk-mazowiecki-3Składniki:

1. 10 dag kaszy pęczak
2. 10 dag żołądków drobiowych
3. 10 dag serc z indyka lub kurczaka
4. 2 marchewki
5. 1 strąk czerwonej papryki
6. Pół puszki kukurydzy
7. 5 dag dyni
8. Pół pęczka natki pietruszki
9. Pół łyżeczki suszonego majeranku
10. 2 łyżki masła
11. Pół bulionu z kostki
12. Olej do smażenia
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Bulion rozpuścić według przepisu na opakowaniu.
Pęczak wrzucić na suchą patelnię i przez kilka minut prażyć, a następnie dolać odrobinę bulionu, dodać oczyszczone, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki serca i żołądki drobiowe. Dusić około 15 minut, mieszając i podlewając resztą bulionu. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę; dynię także pokroić w kostkę; paprykę oczyścić, umyć i pokroić w paseczki. Kukurydzę odcedzić. Wszystkie warzywa dodać do kaszy wraz z majerankiem. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dusić aż do miękkości mięsa i kaszy w razie potrzeby podlać gorącą wodą. Pod koniec duszenia dodać 2 łyżki masła, wymieszać i podawać gorące posypane posiekaną natką.

About