Pieczone udka kurczaka

kulinaria (18)Składniki:

1. 12 podudzi z kurczaka
2. 6 łyżek oleju
3. 3 duże ząbki czosnku
4. Słodka mielona papryka
5. 2 nieduże cytryny
6. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Pałki z kurczaka umyć i osuszyć. Oprószyć solą, słodką mieloną papryką i świeżo zmielonym czarnym pieprzem; przyprawy wetrzeć w mięso. Odłożyć, na co najmniej godzinę do lodówki.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem i łożyć w nim pałki z kurczaka. Skropić je olejem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec około 35 minut.
Czosnek obrać i posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę. Cytryny sparzyć i osuszyć. Kawałek odciąć do dekoracji a z reszty otrzeć skórkę a następnie wycisnąć sok. Rozdrobniony czosnek wymieszać z otartą skórką cytrynową i sokiem. Tym sosem posmarować mięso na 10 minut przed zakończeniem pieczenia.
Tak przyrządzone pałki z kurczaka podawać z kopytkami i sałatką z pomidorów.

About