Wakacje w gastronomii
Wakacje w gastronomii
Gastronomia
Wakacje już praktycznie nastały – w szkołach coraz mniej zajęć, a uczniowie jakby nieco nieobecni… Większość z nich pewnie myślami błądzi już po wybrzeżach mórz, leśnych obozowiskach i górskich kurortach. Jak wiadomo, nieodłącznym elementem wakacji są gotowe posiłki kupowane bezpośrednio w miejscu spędzania wolnego czasu. Tym samym, na plaży, w górach, wszędzie tam, gdzie akurat przebywamy, bardzo chętnie zjemy kukurydzę lub hot-doga. Równie popularną wakacyjną pokusą są grillowane ryby, karkówka lub wata cukrowa. Wszystko to sprawia, że sprzedawcy, uzbrojeni w specjalistyczny sprzęt gastronomiczny czekają na sezon niemal tak niecierpliwie, jak sami turyści.
Przenieśmy się myślami na piaszczystą plażę, co na niej najczęściej spotkamy? Zwykle są to tłumy plażowiczów, którzy zapiekają się w wakacyjnym słońcu. Skoro są tłumy, należałoby dostarczyć im smacznych przekąsek. Z takiego założenia wychodzą przedsiębiorcy, oferujący w miejscowościach turystycznych szybkie dania, serwowane bądź w drobnych lokalach lub ruchomych punktach gastronomicznych. Wraz z końcem sezonu i zmniejszeniem liczby odwiedzających, naturalną koleją rzeczy jest, że w pobliżu plaży nieco trudniej jest spotkać urządzenia takie jak maszyna do popcornu, maszyna do waty cukrowej, lub grill rolkowy, produkujący największy wakacyjny hit – pyszne, sycące hot-dogi.
Jednakże, póki wakacje wciąż jeszcze przed nami, skupmy się na tym, co czeka nas podczas wojaży. Tam gdzie turyści, zawsze istnieje przemysł gastronomiczny – mniejszy lub większy, oferujący różne standardy. Z drugiej strony, osobie przebywającej na urlopie po ciężkim roku nużącej pracy do szczęścia wystarczy jedynie nieco słońca, ciepła, morska woda i płyta grillowa w pobliżu. Nasz turysta nie musi się martwić o zrobienie zwykłych, codziennych zakupów, ponieważ lokalny przemysł gastronomiczny dosłownie podąża za nim, stale oferując mu nowe przysmaki. Plażowym przebojem od wielu lat jest kukurydza. Sprzedaje się ją w różnych formach: w całości, gotowaną, podawaną z masłem, lub jako prażone ziarna, wprost z kolorowej maszyny do popcornu. Jeśli jednak kubki smakowe raczej gustują w słodkościach: wystarczy kilka kroków, aby spotkać maszyny do waty cukrowej, które oferują puszystą, cukrową chmurkę. Równie blisko centrów wypoczynkowych lokują się zwykle stoiska oferujące produkty z naleśnikarki – pyszne, naleśniki, podawane z najróżniejszymi dodatkami. Pośród najmłodszych popularne są również różnego rodzaju gofry oraz zapiekanki, w których przyrządzeniu stosuje się opiekacz. Najbardziej wszechstronna może okazać się płyta grillowa – wystarczy butla z gazem, a już można grillować na powietrzu bez potrzeby stałego kontrolowania płomienia i ilości węgla. Płyta grillowa pozwala przygotować największe wakacyjne przysmaki: w nadmorskich kurortach zwykle są to świeże ryby, turyści lubują się również w kiełbaskach, karkówce i innych smakołykach tego typu. Z kolei grill do hot-dogów to najsmaczniejsze hot-dogi, a profesjonalne frytownice dają doskonałe frytki.
Jak widać, sprzęt gastronomiczny to nieodłączny element wakacji. Co prawda, przysmaki serwowane w pobliżu plaży są zwykle kilkukrotnie droższe od kupowanych w lokalach (a na pewno od tych własnoręcznie stworzonych), jednak raz w roku można sobie pozwolić na kulinarne szaleństwo.
Płyta grillowa, zapach pieczonej ryby, do tego zimny napój, ciepłe słońce i szum fal – to jest właśnie to, na co tak tęsknie czekamy cały rok!