Wyposażenie gastronomii
Zatrudniając kucharzy do naszej nowo otwartej restauracji, powinniśmy zwrócić uwagę na parę rzeczy. Po pierwsze, powinni mieć oni doświadczenie w pracy w gastronomi. Dobrze by było, gdyby byli po skończonej szkole gastronomicznej lub specjalnych kursach. Osoba pracująca w kuchni powinna mieć dobry smak. Musi mieć podstawową wiedzę jak przyrządzać potrawy, jak je dobrze doprawić. Musi wiedzieć także jak unikać alergizujących surowców, gdyż może trafić na klientów z różną alergią. Powinien znać wszystkie składniki poszczególnych dań oraz gramaturę, z jakimi muszą być wydawane. Musi dbać o dostawy świeżych produktów, szczególnie szef kuchni. Zajmuje się on także comiesięczną inwentaryzacją oraz powinien codziennie sprawdzać mrożnie, dbać o to, aby nie było żadnych przeterminowanych produktów lub ? co gorsza ? z pleśnią. Profesjonalny kucharz dba o swoje stanowisko pracy, nie pracuje w bałaganie. Zwraca uwagę na jakość danego produktu i w razie jakichś wątpliwości go nie podaje. Aby dobrze gotował, ważne jest wysokiej klasy wyposażenie gastronomii, najlepiej znanych marek.